снимка: Булфотовидео: БТВПо думите ѝ най-засегнатите от обезлюдяване територии са Северозападна България,

...
снимка: Булфотовидео: БТВПо думите ѝ най-засегнатите от обезлюдяване територии са Северозападна България,
Коментари Харесай

Учен от БАН: След 20 години населението на страната ни ще намалее до 5 млн.

снимка: Булфото

видео: БТВ

По думите ѝ най-засегнатите от обезлюдяване територии са  Северозападна България, Северна Централна България - Централна Стара Планина, Странджа Сакар и Източните Родопи.

 

След 20 години популацията на страната ни ще намалее до 5 млн. души, а около една четвърт от обитаемоте места ще бъдат обезлюдени. Това демонстрират данните от най-новото демографско проучване у нас на Българска академия на науките.

„ Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по населени места. То демонстрира, че към 25% от обитаемоте места в България ще бъдат заличени “, разгласи по Би Ти Ви доцент Надежда Илиева от секция „ Икономическа и обществена география “ към Българска академия на науките.

„ В България, спрямо западноевропейските страни и Съединени американски щати, този развой на изселване от ядрото на града към околните обитаеми места, занапред ще се наблюдава “, посочи доцент Илиева.

Най-големият проблем на страната ни е мощното застраване на популацията и високата смъртност. По индикатора раждаемост сме на равнището на другите европейски страни, добави специалистът.

На база на това проучване считам, че идващите години ще има конкуренция за население - всяко населено място ще се стреми да задържи популацията ", допълва  Илиева.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР